Nederland

Alles weten over het aankopen van een vakantiewoning in Nederland?

Wat kost het kopen van een huis?
U wilt een huis kopen? Een eigen stekje dat je helemaal naar uw wens is en kunt inrichten. Vol enthousiasme begint u aan uw zoektocht. Als u denkt dat u het kan betalen van de koopprijs het huis in je bezit hebt, dan heeft u het mis. U krijgt namelijk nog met een aantal kosten te maken. Het is verstandig om hier op voorhand al rekening mee te houden. Kosten koper U heeft de woning van uw dromen gevonden.

Bij de vraagprijs van een woning staat vaak de afkorting k.k. vermeld. Dit staat voor kosten koper. Dit wil zeggen dat de kosten die nodig zijn om de woning op uw naam te zetten voor rekening zijn van de koper. Het gaat om de volgende kosten: overdrachtsbelasting van 2% de notariskosten voor de overdracht van de woning Om het huis te kunnen kopen heeft u waarschijnlijk een hypotheek nodig.

Ook voor het regelen van uw hypotheek maakt u kosten. Denk hierbij aan de advieskosten van je hypotheekadviseur maar ook aan kosten voor het taxatierapport, een bankgarantie en de kosten die de notaris rekent voor het inschrijven van de hypotheekakte. Sluit u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Ook daarvoor worden kosten in rekening gebracht.

Nieuwbouw: vrij op naam Is het geen bestaande woning waar uw hart sneller van gaat kloppen, maar juist een nieuwbouwhuis? Bij de koopprijs van een nieuwbouwwoning ziet u de afkorting v.o.n. staan. De woning koopt u dan vrij op naam(v.o.n.). Dit betekent dat een aantal kosten al bij de verkoopprijs zijn inbegrepen. Het gaat hier om de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de overdracht van de woning.

Hoe betaalt u die extra kosten?
Om het huis waar u oog op is gevallen te kunnen kopen, heeft u dus meer geld nodig dan alleen de koopsom van de woning. Het is mogelijk om (een deel van) deze kosten mee te nemen bij het sluiten van uw hypotheek. Uw hypotheekbedrag wordt dan wat hoger dan de koopsom van uw woning. Let op! U mag maar maximaal 103% van de waarde van de woning lenen. De kans is groot dat u niet alle kosten kunt meefinancieren.U heeft dus wel wat spaargeld nodig.

Tweede huis?
U wilt een tweede huis in Nederland kopen en u heeft er inmiddels een op het oog. Wat nu? Met dit stappenplan van Estade helpen we u op weg voor verdere oriëntatie en krijgt u een beeld van het mogelijke aankoopproces.

1. Bestudeer de projectdocumentatie
Door middel van een brochure krijgt u een eerste indruk van het park of het project, de omgeving en de accommodaties. Om vervolgens meer inzicht te krijgen in de ins en outs van het project is er in de meeste gevallen projectdocumentatie samengesteld door de verkopende makelaar. Deze documentatie geeft u informatie over de prijzen, de eventuele meerwerkopties bij nieuwbouw, de vaste en variabele kosten, de eigen gebruiks- en verhuurmogelijkheden en de verhuurprognoses. Er is bovendien vaak fiscale informatie beschikbaar.

2. Bezichtiging
Het is natuurlijk erg belangrijk om de locatie en (model)woning te gaan bekijken. U kunt dan zelf ervaren wat het park, de woning en de omgeving u precies te bieden hebben. Indien u de drempel (nog) te hoog vindt om een persoonlijke afspraak te maken, bezoek dan eerst een open dag of ga eens op eigen gelegenheid een kijkje nemen. Het voordeel van een afspraak is echter wel dat u zich ter plaatse verder kunt laten informeren en direct antwoord kunt krijgen op eventuele vragen die bij u rijzen.

3. Voorovereenkomst tot koop
Wanneer u een definitieve keuze heeft gemaakt, ontvangt u doorgaans een ‘voorovereenkomst tot koop’. Hierin worden de koop-/aanneemsom (bij nieuwbouw) of koopsom (bij bestaande bouw), evenals de datum van overdracht bevestigd. Tevens vult u alle gegevens in die de makelaar van u nodig heeft om de koopovereenkomst op te kunnen maken. Indien gewenst, kunt u een financieringsvoorbehoud laten opnemen.

4. Koop-/aannemingsovereenkomst
U ontvangt van de makelaar de opgemaakte koop-/aannemingsovereenkomst of koopovereenkomst. Hierbij ontvangt u tevens een ‘kopersmap’ met alle bijbehorende notariële stukken en relevante informatie. Optioneel kan in de overeenkomst een waarborgsom worden opgenomen, die doorgaans tien procent van de koopsom bedraagt. Dit bedrag dient binnen de gestelde termijn op de derdenrekening van de notaris te worden gestort.

5. Aankoopprocedure bestaande woning
Koopt u een bestaande woning? Dan vindt de officiële overdracht plaats bij de notaris. U ontvangt van de notaris een akte van levering en een nota van afrekening. Bij de overdracht dient u de totale koopsom te voldoen. Vanaf dat moment bent u eigenaar van de recreatiewoning.

6. Aankoopprocedure nieuwbouwwoning 
Koopt u een nieuwbouwwoning? Dan betaalt u voorafgaand aan de overdracht van de recreatiewoning de koopsom van de grond via de notaris. De overdracht van de grond dient plaats te vinden binnen de in de koop-/aannemingsovereenkomst gestelde termijn. De betaling van de aanneemsom geschiedt vervolgens in diverse termijnen. U ontvangt hiervoor van de aannemer termijnnota’s. Wanneer de woning gereed is voor gebruik, wordt deze aan u opgeleverd en officieel overgedragen. Wanneer de laatste betaling heeft plaatsgevonden geeft Estade u de sleutel van uw recreatiewoning.

Aanbod in Nederland