HomeWaverveen

Waverveen

03-05-2018

Waverveen is een klein dorp in de gemeente De Ronde Venen in de Nederlandse provincie Utrecht. Het dorp is gelegen in Polder Groot-Mijdrecht. Het heeft 800 inwoners.

Waverveen is een klein dorp in de gemeente De Ronde Venen in de Nederlandse provincie Utrecht. Het dorp is gelegen in Polder Groot-Mijdrecht. Het heeft 800 inwoners.

Waverveen bestond al in de middeleeuwen en lag toen te midden van het agrarische gebied. De heerlijkheid hoorde bij het graafschap Holland en maakte deel uit van het baljuwschap Amstelland. Het heerlijkhedswapen was dan ook nauw verbonden met de wapens van Ouder-Amstel, Nieuwer-Amstel en Amsterdam: een rood schild met daarop een zwarte horizontale balk waarop twee zilveren kruizen (in heraldiek: Van keel met een fasce van sabel waarop twee sautiers van zilver). Dit wapen wordt in de literatuur vaker vermeld als het wapen van het nabijgelegen Waveren; voor Waverveen geven de bronnen een ander wapen op, namelijk een veld van goud met daarop twee fascen van keel waarop vijf schuinse ruiten van zilver, geplaatst drie in de bovenste en twee in de onderste fasce. Bij de aanvraag van het gemeentewapen is echter als wapen van Waverveen het eerstgenoemde wapen verleend, maar met een gouden balk met daarop twee zwarte schuinkruisen.

Deel dit artikel: Twitter LinkedIn Facebook