HomeZonnepanelen en isolatie

Zonnepanelen en isolatie

Door de sterke prijsdaling van zonnepanelen leveren zonnepanelen een rendement van tussen de 9% en 12% per jaar. Dit is een veel hoger rendement dan wanneer u uw geld op de bank laat staan. 

Door de verwachte prijsstijging van energie zal uw rendement jaarlijks zelfs gaan stijgen. Of het in uw geval ook interessant is om zonnepanelen te plaatsen, hangt af van meerdere factoren. Vanzelfsprekend moet uw dak geschikt zijn. Ook belangrijk is uw stroomverbruik en de afzekering van uw meterkast. Daarnaast kan een (gedeeltelijke) financieringsmogelijkheid een prima oplossing zijn om tot een passend systeem te komen. De bij ons aangesloten installateur in uw regio neemt alle mogelijkheden graag met u door. Onderstaand leest u een aantal belangrijke uitgangspunten.
Het dak
Allereerst moet u kijken of uw dak geschikt is. Een dak op het zuiden met een hellingshoek van 35 graden is ideaal. Een richting tussen het Zuidoosten en Zuidwesten en een hellingshoek tussen de 15 en 60 graden levert echter nauwelijks rendementsverlies op. Een systeem richting Westen en Oosten levert een rendementsverlies van ongeveer 10% ten opzichte van het Zuiden en is daarmee nog steeds interessant. Een ligging op het Noorden levert te veel rendementsverlies en wordt door ons niet geadviseerd. Schaduw moet zo veel mogelijk vermeden worden.
Stroomverbruik
De energiewet staat het toe dat u uw volledige eigen stroomverbruik opwekt met zonnepanelen. Indien u echter meer opwekt dan uw eigen verbruik, krijgt u slechts een kleine vergoeding over de “teveel” opgewekte energie. Wij adviseren daarom altijd om niet meer op te wekken dan uw eigen verbruik. Uw stroomverbruik kunt u vinden op de jaarafrekening van uw leverancier.
Zonnepanelen
In Nederland wordt er tegenwoordig meestal gekozen voor zwarte panelen omdat deze een mooiere uitstraling hebben dan de blauwe zonnepanelen met een chromen rand. Andere punten waar u op moet letten bij de aanschaf zijn het volgende:
Mono- of polykristallijne panelen
Aantal Wp per paneel
Tolerantie van het paneel
Garantie
TUV-certificering
Zakelijk
Fiscaal voordeel de overheid wil investeringen in zonnepanelen bevorderen en heeft hiervoor een aantal fiscale voordelen in het leven geroepen. Naast de algemene investeringsaftrek van 100% in 5 jaar is er de Energie Investerings Aftrek (E.I.A) van 41,5% en de kleinschaligheidsaftrek (K.I.A) die kan oplopen tot 28%. Hierdoor kunt u, naast het BTW voordeel, maar liefst 169,5% van uw investering in mindering brengen op uw fiscale winst.
Energieinvesteringsaftrek en zonnepanelen
De E.I.A. (Energie Investerings Aftrek) maakt het mogelijk een groot gedeelte van uw investering af te trekken van uw bedrijfswinst. Met de E.I.A kunt u 41,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Het directe financiële voordeel is afhankelijk van het belastingpercentage dat uw bedrijf betaalt. Meer informatie over de Energie Investerings Aftrek kunt u vinden op de site van de Belastingdienst.
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en zonnepanelen
Als u investeert in zonnepanelen voor uw onderneming, dan komt u in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Deze kan oplopen tot 28% van uw investering. Meer informatie over de kleinschaligheidsaftrek vindt u op de site van de Belastingdienst.
BTW en algemene investeringsaftrek
Natuurlijk mag u naast bovengenoemde extra regelingen de investering in zonnepanelen ook nog als ‘gewone investering’ in bedrijfsmiddelen aftrekken van uw fiscale winst en mag u de BTW aftrekken van uw eigen aangifte omzet belasting.
Provincies en Gemeentes
Naast landelijke regelingen zijn er vaak op provinciaal of gemeentelijk niveau subsidieregelingen beschikbaar. Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar www.energiesubsidiewijzer.nl . Hier vindt u alle informatie over de  subsidieregelingen. 
Duurzaamheidslening
De duurzaamheidslening wordt door sommige gemeentes aangeboden. Met deze lening kunt u tegen een zeer laag rentetarief de zonnepanelen financieren. In dit geval zijn de rente en aflossing lager dan de energiebesparing. Afhankelijk van uw woonplaats is deze rente is op dit moment rond de 2% voor 10 jaar of 15 jaar vast (januari 2018). Omdat de rente fiscaal aftrekbaar is, betekent dit dat u, afhankelijk van uw inkomen, netto slechts 1% rente betaalt. Dit is minder dan de huidige inflatie! Op de site www.energiesubsidiewijzer.nl kunt u nakijken of er in uw woonplaats de duurzaamheidslening wordt verstrekt. Ook op de site van het Stimuleringsfond Volkshuisvesting (www.svn.nl) kunt u extra informatie vinden. 
Hypotheek
Heeft u net een nieuwe woning gekocht of bent u van plan uw bestaande hypotheek over te sluiten. Denk dan eens aan de mogelijkheid om zonnepanelen aan te schaffen. De overheid stimuleert dit doordat de rente hierover fiscaal aftrekbaar is. Omdat de te betalen kosten aan rente en aflossing lager zijn dan de besparing op de stijgende energielasten, zijn hypotheekverstrekkers vaak bereid om een extra bedrag te financieren. Indien u kiest voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) betaalt u niet alleen een lage rente maar heeft u ook de mogelijkheid om € 9.000,- extra te financieren voor zonnepanelen. Vraag uw hypohteekadviseur naar de mogelijkheden.
Groene lening
Steeds meer banken gaan zich toeleggen op zogenaamde groene financieringen. Kijkt u hiervoor op de website van GreenLoans (www.greenloans.nl). GreenLoans is een dochter van ABNAMRO heeft zich toegelegd op duurzame leningen en biedt laagrentende leningen voor het financieren van zonnepanelen.
Een investering in zonnepanelen is daarom zeer interessant. Niet alleen voor het milieu en het imago van uw bedrijf, maar ook het fiscale voordeel en de besparing aan energiekosten zorgen voor een zeer aantrekkelijk rendement op uw investering. De bij ons aangesloten installateur in uw regio brengt graag uw specifieke situatie in kaart. Hierbij wordt o.a. gekeken naar zaken als dakbelasting, energiebesparing, fiscaal voordeel en rendement op uw investering.