HomeAnnuïteitenhypotheek

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u iedere maand een vast bedrag, de som van rente en aflossing blijft dus hetzelfde. Aan het einde van de looptijd is op die manier uw hypotheek volledig afgelost. De annuïteitenhypotheek is één van de hypotheken waarbij de rente aftrekbaar is. 

Kenmerken annuïteitenhypotheek

  • U betaald een vast bedrag per maand gedurende de gehele looptijd, bruto maandlast blijft dus gelijk
  • In het begin van de looptijd lost u weinig af en betaald meer rente
  • Het fiscaal voordeel wordt dus kleiner naarmate de looptijd vordert
  • Aan het einde van de looptijd is de hypotheek volledig afgelost
  • U heeft recht op hypotheekrenteaftrek

Maandlasten annuïteitenhypotheek
U betaald bij een annuïteitenhypotheek iedere maand een vast bedrag. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. In het begin van de looptijd betaalt u relatief veel rente en lost u weinig af. Aan het einde van de looptijd is dat juist andersom. Door de aflossing daalt de hypotheekschuld waardoor u steeds minder rente betaalt. Daarom wordt het bedrag dat u kunt aftrekken van de belasting steeds minder. Gedurende de looptijd van de hypotheek stijgen hierdoor uw netto maandlasten terwijl de bruto maandlasten gelijk blijven.
Hypotheekrenteaftrek annuïteitenhypotheek
Wanneer u een nieuwe hypotheek afsluit heeft u alleen recht op hypotheekrenteaftrek indien u kiest voor een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Had u op 31 december 2012 al een hypotheek? Dan blijft u over uw bestaande lening renteaftrek behouden, ongeacht de hypotheekvorm die u heeft. Gaat u verhuizen en heeft u een hogere lening nodig? Dan moet u voor dit extra bedrag wel een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluiten wil u hypotheekrente blijven aftrekken.